Atgaivinta draugystė su vaikais iš Ukrainos

  • Paskelbta: 2024-07-03
  • Kategorija: Renginiai

Radviliškio Gražinos pagrindinė mokykla šiais metais organizavo tradicinę mokinių poilsio stovyklą „Supermenai“. Poilsis ir veiklos puikioje vasaros poilsio stovykloje prie Virvytės upės yra daugelio mokyklos mokinių metų svajonė. Šią vasarą vykusi stovykla buvo išskirtinė, nes po ketverių metų pertraukos kartu su gražiniečiais čia poilsiavo mokiniai iš Ukrainos Uman miesto. Jų atvykimą ir poilsį parėmė Radviliškio rajono savivaldybės Taryba, o veiklas organizavo Radviliškio pagrindinės mokyklos pedagogai.

Birželio 25 dieną atvykusius ukrainiečius pasveikino Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis, administracijos direktorė Eglė Ivanauskytė, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Laisvūnas Vaičiūnas, Radviliškio ir Uman miesto draugystės klubo prezidentas Vytautas Simelis, Gražinos pagrindinės mokyklos direktorius Egidijus Dailidonis.

Po trumpo susipažinimo su miestu ir Gražinos pagrindine mokykla, svečiai išvyko į stovyklą „Supermenai“, kur visą savaitę įvairiomis kalbomis vaikai bendravo, sportavo, žaidė ir iškylavo. Ukrainiečiams buvo sudaryta pažintinė-edukacinė programa, kad svečiai daugiau sužinotų apie Lietuvą. Šią programą sudarė ir svečius lydėjo Gražinos pagrindinės mokyklos mokytoja Laima Škėmienė.

Viena diena buvo skirta kelionei į pajūrį. Buvo aplankytas Gintaro muziejus, pasivaikščiota po Palangos botanikos parką, o labiausiai laukta maudynių Baltijos jūroje.

Kita kelionė buvo į Pakruojo dvarą. Svečius pasitikęs dvaro „prižiūrėtojas“ labai vaizdingai pasakojo apie dvarininkų ir baudžiauninkų gyvenimą, pakvietė pasivažinėti karieta ir apžiūrėti vidurvasario žieduose paskendusią dvaro teritoriją. Į klausimą „Kaip jaučiatės?“, beveik visi vaikai atsakė „Kaip pasakoje“…

Pakeliui į Šiaulius, užsukome į unikalią Lietuvos vietą – Kryžių kalną. Kai mokiniai sužinojo šios sakralios vietos istoriją, visi nutarė pastatyti savo grupės kryželį už Ukrainos laisvę, o bendroje maldoje pagerbė kare žuvusius ir tebekariaujančius karius.

Liepos 1 dieną ukrainiečiai keliavo į besiruošiantį Dainų šventei Vilnių. Pirmiausia apsilankė Europos komisijos atstovybės informaciniame centre, kur, žaisdami įvairius žaidimus, plačiau susipažino su Europos Sąjungos istorija, šalimis-narėmis. Čia vaikai gavo ne tik naujų žinių, bet ir dovanų. Su senuoju Vilniumi svečiai susipažino dalyvaudami pažintinėje ekskursijoje po Vilniaus Universitetą ir jo kiemelius. Didžiausią įspūdį jiems paliko kopimas į šv. Jonų bažnyčios varpinės bokštą ir iš ten atsivėrusi nuostabi Vilniaus panorama.

Mokinių iš Uman miesto viešnagė baigėsi. Liko nuoširdi ukrainiečių padėka už galimybę pabūti taikoje, pažinti Lietuvą, susirasti naujų draugų. Liko viltis, kad niekas nebesutrukdys draugauti ir bendrauti Radviliškio ir Uman miestams, jų gyventojams.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas