5a ir 5b klasių mokiniai dalyvavo edukacijoje ,,Daraktorinė mokykla“

  • Paskelbta: 2023-10-10
  • Kategorija: Renginiai

5b klasės mokiniai spalio 10 dieną Šiauliuose dalyvavo edukacijoje ,,Daraktorinė mokykla“. Nuvykę į Žaliūkių muziejų mokiniai buvo sutikti moters, apsivilkusios senoviniais lietuviškais rūbais, kuri palydėjo į klasę. Mokiniai ,,nusikėlė" į 19 amžių. Sužinojo apie lietuvių buitį, mokymąsi, spaudinius, kalbą.

Po edukacijos apsilankė senoviniame svirne, susipažino su nepažįstamais rakandais. O vėjinio malūno praviros durys pakvietė apžiūrėti neįprasto statinio erdves.

Grįžę į mokyklą per literatūros ir istorijos pamokas mokiniai tikrai prisimins girdėtas istorijas, o klūpėjimas ant žirnių neišblės iš atminties. Juk smagu, kad šiuolaikinėje mokykloje bausmių nebėra. Ir rašymas ant šiuolaikinės lentos toli gražu neprimena sudėtingo rašymo kalkėmis.

5a klasė pasirinko labai trumpą maršrutą (Radviliškis-Šiauliai-Radviliškis), bet įspūdžiai kuo geriausi.

Edukacinė veikla „Daraktorinė Mokykla“ Šiaulių Žaliūkių Malūne. Vaikams buvo papasakota apie spaudos draudimą laikotarpiu (1864–1904 m.) Lietuvoje veikusias daraktorines (slaptąsias lietuviškas) mokyklas. Supažindinama, kokios buvo mokymosi sąlygos, mokymo priemonės, dėstomi dalykai, kaip dirbo ir gyveno daraktoriai. Moksleiviai bandė parašyti žąsies plunksnomis ant medinių lentelių, skaitė senovišku būdu maldaknyges ir paklūpėjo ant žirnių.

Autorius:
Aušra Mackevičienė, Grita Dumskienė

Nuotraukos:
Aušra Mackevičienė, Grita Dumskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas